Felföldi levelek

CD
Kiadás éve
2006

„A 2005-ben színpadra vitt Felföldi levelek c előadás Hégli Dusan rendezésében az eddigi legátfogóbb bemutatása a történelmi Felföld magyar, szlovák, cigány és zsidó zenéjének, táncainak. A műsor alapötletét Bartók Béla és Kodály Zoltán felvidéki gyűjtéseiről írt levelei, jegyzetei, valamint Petőfi Sándor és Márai Sándor írásai adták, melyekhez az adott vidék zenéje és táncai társulnak.

A műsor olyan jól sikerült, hogy a Felföldi levelek hangzóanyaga érdemesnek bizonyult egy önálló CD-n való megjelenésre. Ehhez persze szükség volt azokra a kiváló muzsikusokra is, akik az Ifjú Szivek zenekarát alkotják. Koncz Gergely, Mester László és Lelkes Tibor csakugyan bámulatosan elsajátították a Felvidék sokszínű zenei stílusát, őket a CD-n remek zenész kollégák – Németh Dénes és Liber Endre – egészítik ki; valamint a táncosok olyan hiteles előadása, melyben a falusi zenészek mellett egy-egy jellegzetes táncos-énekes „adatközlő” stílusa is visszaköszön. Egy hallhatóan könnyed, magabiztos előadásmód, öröm-zene, mely az esztétikai élmény mellett gazdag ismeretek birtokosává is teheti a hallgatót."

Részlet Árendás Péter A magabiztos előadásmód az esztétikai élmény mellett gazdag ismeretek birtokosává is teheti a hallgatót című írásából. (Új Szó, 2006.09.06.)

  • Koncz Gergely– hegedű
  • Németh Dénes– hegedű
  • Liber Endre– cimbalom
  • Mester László – brácsa
  • Lelkes Tibor– bőgő
  • Lépes Anikó, Varsányi Zsófia, Hégli Dusan, Madocsai Imre, Oláh Attila – ének

Zenei szerkesztő: Hégli Dusan és Koncz Gergely

Zenei rendező: Árendás Péter