Ádám almái

Közmunkára ítélt furcsa emberek közössége lakja Ivan Fjeldsted plébániáját. Ivan optimista világnézetével, s rendíthetetlen hitével igyekszik összetartani az itt élőket, így Gunnart, a valaha nőket erőszakoló lecsúszott alkoholistát és Khalidot, a pakisztáni származású benzinkútrablót. Ide érkezik meg a neonáci Adam. Ivan így üdvözli: "Gonosz emberek nem léteznek. Mi az ilyenekben nem hiszünk."

Adam neve héberül אדם, vagyis ember.

Az emberiség ősatyja. Neve voltaképpen nem tulajdonnév: h. 'ádám =ember. Hanem ádám, mint az emberi faj prototípusa, 'ádám az Isten utolsó, legmagasabb rendű teremtménye a földön. Ebben az értelemben 'ádám magában foglalja ÉVÁt is: a kettő nem együtt teszi ki az ember fogalmát (1Móz 1,27;2,23; 5,2).

Ez az ember 12 hetes közmunkája küldetéséül azt választja, hogy süt egy almás pitét. Egyre több akadályba ütközik, de így célja is egyre másabb irányt vesz... Kiállni a gonosz mellett a jóval szemben? A józanság mellett a jósággal szemben? Két extrémizmus, két nagyon eltérő és radikális világnézet csap össze. Az életcél keresése a rossz és a jó felismerésén keresztül vezet.

 

„Mezítelenül jöttem ki anyám méhéből, és ruhátlanul térek oda vissza. Az Úr adta, az Úr elvette, legyen áldott az Úr neve!”
(JÓB, 1:21)
Zeneszerő
Cibula Ján
Zeneszöveg
Melecsky Kristóf
Jelmezterező
Šáryová Lea
Díszlettervező
Revická Anna
Produkciós asszisztens
Csikmáková Katarína
Rendező
Rédli Károly
Szöveg
Anders Thomas Jensen
Magyar szöveg
Kovács Krisztina
Szlovák fordítás
Rédli Károly
Szereplők
Ivan
Melecsky Kristóf
Adam
Hostomský Fanni
Khalid
Kiss Peter/Szebellai Dániel
Gunnar
Hégli Bence
Sarah
Katona Eszter
Dr. Kolberg, Poul Nordkap, Esben
Noga Michal
Holger, zenész
Cibula Ján