Hontalanítás

A múlt század történelmi eseményei számtalanszor bizonyították, hogy a kirekesztés látszólag egyszerű megoldás, de a valóságban működésképtelen. Ennek ellenére voltak, akik a második világháború után ismételten felmerülő kisebbségi kérdést lakosságcsere, deportálás és kényszertelepítés útján próbálták rendezni. Szomorú és értelmetlen epizódja ez a történelemnek.

Az előadás a ma is Szlovákia területén élő magyarság hagyományos tánc- és zenekultúráját dolgozza fel. Érzések és képzettársítások szintjén beszél zsigeri jelenségekről. Mindannyian különböző kultúrák, ideológiák és történetek összjátékának termékei vagyunk, mégis sokakban él valamiféle megmagyarázhatatan és irracionális igény az elhatárolódásra mindentől, ami „más”. Pedig a tartós elszigetelődés kirekesztettséget eredményez, legyen szó életünk bármely területéről. A kérdés ilyenkor már csak az, kirekesztők vagy kirekesztettek leszünk. A Hontalanítás alapmotívuma a kényszer. A lépéskényszer.

Időtartam: 50 perc

* Az előadás csak az Ifjú Szivek Színháztermében tekinthető meg. Csoportos (40 fő fölött) jegyvásárlás esetén, az előadás dátumát és időpontját a csoport igényeihez igazítjuk.

 
“Íme, ilyen egyszerű. Mindössze birtokba kell venni anyanyelvünket, és teljesülhet a néptánc-koreográfusok álma is: színházat csinálni. Mert ez a műsor már az, valódi színház, ha nem mutatható is ki a klasszikus görög színház minden ismérve, azért katarzis van. Mi, nézők vérmérsékletünktől függően titokban elővesszük zsebkendőnket, orrot fújunk, szemüvegünket tisztogatjuk – én a szemüveggel igyekeztem palástolni megdöbbenésem és meghatottságom.”
Sebők Géza: Hontalanítás-seckojedno, Új Szó, 2013
Tánckar
Gyenes Barbara, Makóová Tamara, Sebő Veronika, Szivós Kata Dóra, Varsányi Ágnes, Vermes Anna, Botló Ákos, Botló Gergely, Brusznyai Erik, Fekete Gergely, Lantos András
Zenekar
Király Miklós - hegedű, Hegedűs Máté - hegedű, Hegedűs Gergely Dávid - brácsa, Király Tamás - nagybőgő
Ének
Vermes Anna
Zenei szerkesztő
Hégli Dusan és a zenekar
Zeneszerző
Szabó Dániel
Jelmez
Seifert Edit
Művészeti munkatárs
Varsányi Zsófi
Rendező, koreográfus
Hégli Dusan
Az ősbemutató tánckara
Hajas Klaudia, Horváth Mária, Kassai Zsuzsanna, Kovács Anita, Szabó Rubinka, Oláh Ivett, Varsányi Zsófi, Bitter Péter, Bolgovics Gergő, Botló Ákos, Botló Gergely, Gálik Gábor, Linczenbold Maximilian, Madocsai Imre, Oláh Attila "Nyúl"
Ősbemutató-ének
Fábián Csiba Júlia
Az ősbemutató dátuma
12.04.2013, Ifjú Szivek Táncszínház, Pozsony