Magyar tánciskola

Ezt a műsort felnőtteknek kiskorúak felügyelete mellett ajánljuk!

Az Ifjú Szivek Táncszínház különös gondot fordít arra, hogy repertoárján mindig szerepeljen  kifejezetten gyerekeknek, az ifjúságnak szóló előadás. A Magyar tánciskola táncszínházunk legnagyobb sikerű matinéműsora. Az elmúlt 10 évben közel 200 alkalommal került bemutatásra itthon, és külföldön.

Az iskolai környezetbe ágyazott, rendhagyó tanítási óra keretén belül a Kárpát-medence népeinek terület szerint rendszerezett tánca és zenéje kerül bemutatásra. Miközben az előadás humorral teli közvetlenségének köszönhetően garantált a szórakozás, a gyerekek rengeteg információval gazdagodnak a hagyományos népi kultúra (tánctípusok és dialektusok, népviselet, népzene) területén. A színpadon egy olyan világ elevenedik meg, ahol a 21. század gyermeke számára ismerős, hétköznapi helyzetek kapcsolódnak néptánccal, népzenével, így a kis nézők szinte észrevétlenül ismerkednek meg kultúránk ezen alapvető részével. Az előadás végére egész biztosan sikerül eloszlatni minden olyan, manapság jól elterjedt előítéletet, mely szerint a néptánc ósdi, unalmas, vagy divatjamúlt. A Magyar tánciskola által egy emlékezetes színházi élménnyel lesznek gazdagabbak kicsik és nagyok egyaránt.

I. Dunántúli, nyugati táncdialektus
- Bukós (Vág-Garam közi bukós)
- Ügyeskedő (Csallóközi, mátyusföldi eszközös táncok)
- Verbunk (Kónyi körverbunk)
- Hangszerbemutató

II. Tiszai, középső táncdialektus
- Ugrós (Dél-Alföldi páros oláhos)
- Karikázó (Magyarbődi karikázó)
- Botoló (Gömöri  pásztorbotoló)

III. Erdélyi, keleti táncdialektus
- Jártató (Gyimesközéplok)
- Forgatós (Marosszéki forgatós)
- A csíny
- Legényes (Kalotaszegi legényes)
- Csárdás (Kalotaszegi csárdás és szapora)

Időtartam: 50 perc

“S láss csudát: a színpad pillanatok alatt megtelt botolni vágyó legényekkel, s még két kislány is akadt (ne feledjük, ez egy felnőtteknek szóló, esti előadás volt!). Mindenképpen folytatásra méltó kezdeményezésnek tartom. Van rá esély, hogy a műsort látott harmincezer gyerek közül legalább háromezren olyan felnőtté válnak, akik számára természetes közeg lesz a népdal, a néptánc, s ezzel a kulccsal könnyebben nyitják anyanyelvi kultúránk többi kapuját is. Köszönet érte az Ifjú Sziveknek.”
Sebők Géza: Az Ifjú Szivek tánciskolája és felföldi utazása, 2005
Tánckar
Gálik Klaudia, Horváth Mária, Kassai Zsuzsanna, Kovács Anita, Varsányi Zsófi, Botló Ákos, Botló Gergely, Gálik Gábor
Zenekar
Koncz Gergő – hegedű, Hegedűs Máté – hegedű, Papp Endre – brácsa, ütőgardon, Domonkos Balázs – nagybőgő
Zenei szerkesztés
az Ifjú Szivek Táncszínház zenekara
Tánckarvezető
Gálik Gábor
Művészeti asszisztens
Varsányi Zsófi
Rendező, koreográfus
Hégli Dusan
Az ősbemutató tánckara
Hanusz Zsuzsanna, Lépes Anikó, Pusztai Henrietta, Rigó Marsal Edit "Dóci“, Varsányi Zsófi, Bitter Péter, Dreisziger Dénes, Hégli Dusan, Madocsai Imre, Magyarics Attila, Oláh Attila, Reicher Richard
Az ősbemutató zenekara
Koncz Gergely – hegedű, Lakatos Róbert – hegedű, Mester László „Pintyő” – brácsa, ütőgardon, Lelkes Tibor - nagybőgő